Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

TAITAJIEN OLYMPIALAISET

Kansainvälisen järjestön jäsenmaista osallistui kisoihin noin 400 nuorta ammattilaista, jotka edustivat 19 maata ja noin 40 eri ammattialaa. Kisojen alku samoin kuin loppuseremoniat pidettiin uuden vapaa-ajan keskuksen kongressirakennuksessa ja itse kilpailut saman alueen näyttelyhallissa Darling Harbour'issa (Haymarket). Kilpailusääntöjen mukaan on osanottajien yläikäraja 22 vuotta ja kuhunkin lajiin voi jäsenmaa lähettää enintään yhden kilpailijan, joka on kansallisessa kilpailussa selviytynyt oman lajinsa voittajaksi ja ilmoitettu kansainvälisiin kisoihin vähintään 6 kuukautta ennen kisoja. Suomella ei näissä olympialaisissa ollut edustajia, koska liittyminen kansainväliseen järjestöön on viivästynyt ja ensimmäiset kansalliset ammattitaitokilpailut Taitaja 88 pidetään tänä keväänä metalli ja vaatetusalalla. Seuraavat eli 30. kansainväliset nuorten ammattitaitoolympialaiset pidetään Englannissa syksyllä 1989, jolloin myös suomalaisilla nuorilla "taitajilla" on mahdollisuus osallistua kisoihin sääntöjen edellyttämissä puitteissa.

9 kilpailijaa vaatteenteossa

Kilpailuohjelmassa maininta Trade 31 /Garment Production ohjasi olympialaisissa huomioitsijoina olleet suomalaiset ammattikoulutuksen edustajat seuraamaan yhdeksän nuoren pukuompelijavaatturin suorituksia. Kilpailualue oli jaettu hyvin varustetuiksi työtiloiksi; jokaiselle kilpailijalle oli varattu n. 16 m2 ala ja lisäksi oli varasto ja oleskelutilat asiantuntijaryhmälle ja avustajille, joita oli suunnilleen kilpailijoiden määrää vastaavasti. T-paita painatus ja paitapaino olivat parhaimpia.

Asiantuntijaryhmässä olivat edustettuina Japani, Taiwan, Englanti ja Australia. Avustajina toimivat paikalliset kouluttajat ja opettajat sekä tulkki/tulkit. Kilpailijat olivat Japanista, Taiwanista, Englannista, Koreasta, Macaosta, Itävallasta, Sveitsistä, Lichtensteinista ja Australiasta (Marjukka Niemi!).

Vuoritettu jakkupuku villaflanelista

Asiantuntijaryhmä oli suunnitellut kilpailutehtävän ja päätynyt kompromissiratkaisuun mallin määrittelyssä. Materiaaliksi oli valittu villaflanelli ja tuotteeksi naisten vuoritettu jakkupuku (hame ja takki). Kilpailijoille jaettiin valmiit saumanvarattomat kaavat, kangas, vuori ja tikkikankaat sekä lisätarvikkeet ja ohjeet tehtävän suorittamista varten. Kilpailijoilla oli mukanaan henkilökohtaiset työvälineet.

Asiantuntijaryhmä toimi myös arvostelulautakuntana ja heillä oli tehtävää varten laaditut arvioinnin perusteet, ohjeet ja taulukot muistiin panoja ja arvosanan laskentaa varten.

Kilpailutehtävän suorittamista varten oli aikaa 24 tuntia, joka jakautui neljän päivän osalle siten, että lounastauko ja kaksi välipalataukoa mahtuivat 8tuntiseen "työpäivään".

Suomalaiset olisivat osanneet

Kilpailijoiden työskentelyä sai yleisö seurata, mutta kilpailijoita ei ollut lupa puhutella eikä häiritä. Australialainen kilpailija joutui luonnollisesti usein kuvaajien kohteeksi, mutta näytti tottuneen salamavalojen välähdyksiin. Kilpailujen edistyessä siirtyi yleisön mielenkiito Korean edustajan seuraamiseen eikä suotta. Ainoana (miespuolisena) kilpailijana hän aloitti tehtävän suorittamisen jakun valmistuksella, joka oli vaativampi osa, ja valmisti perinteisiä vaatturityötapoja soveltaen kultamitaliin yltäneen tuotteen. Monille osanottajille tuotti villamateriaalin ja t-paita painatuksen käsittelyn puutteellinen hallinta ongelmia. Työn suorittamisen suunnittelun ja järjestelmällisen työskentelyn puute näkyi vähitellen myös muutamien tuotosten laadussa ja loppuvaiheessa 2 3 osanottajan keskeneräiseksi jääneissä töissä.

Mitä mahdollisuuksia olisi suomalaisilla ollut "pärjätä" näissä kisoissa? Käsitykseni mukaan hyvän 3vuotisen ammatillisen peruskoulutuksen saaneet ja oppinsa omaksuneet, itsenäiseen ajatteluun ja päätöksen tekoon tottuneet, hyvähermoiset ja myös työkokemusta hankkineet nuoret suomalaiset vaatetusalan taitajat olisivat pärjänneet näissä kisoissa mitalisijoille!